Motors foto

Rijlessen

Motorrijles

Over Rijschool ARM

Wil jij je motorrijbewijs halen? Kies dan voor motorrijles bij Rijschool ARM, waar we je op een uitgebreide manier klaarstomen voor het rijexamen bij het CBR. De kosten van het rijbewijs hangen gedeeltelijk af van wat je al kunt en hoe snel je de vaardigheden onder de knie hebt. Wil je gebruik maken van een spoedcursus rijbewijs, of aan de andere kant juist motorrijlessen nemen in je eigen tempo? We zorgen er als rijschool in Leiden en Leiderdorp voor dat we ons aanpassen aan jouw wensen.

We geven onze motorrijles op een Honda CB 650 met ABS, waardoor je kunt rekenen op betrouwbaar en wendbaar materiaal. Bovendien krijg je les van een KNMV gediplomeerd rij-instructeur. Heb je al een autorijbewijs in handen? Voor lessen en AVB is geen theorie nodig, voor AVD wél.

Drie verschillende examens voor je motorrijbewijs

Je doet drie verschillende examens om je motorrijbewijs te halen. Tijdens je rijlessen zullen we aandacht besteden aan de vaardigheden die je nodig hebt voor het Examen Algemene Voertuigbeheersing (AVB), net als het Examen Algemene Verkeersdeelname (AVD). Eventueel dien je ook het CBR theorie examen voor je motor af te leggen.

Houd er rekening mee dat je 7 bijzondere verrichtingen dient uit te voeren, van de 12 die je er dient te beheersen.

Inhoud van het rijexamen AVB

Tijdens het rijexamen AVB voor je motorrijbewijs dien je een aantal oefeningen uit te voeren, verdeeld in 4 clusters. Het gaat om deze oefeningen:

  • Het lopen met de motor en gebruik van de standaard (deze is verplicht)
  • De verrichtingen bij lage snelheid (zes oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze)
  • De verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, één verplicht)
  • De remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze)

Leeftijden motorrijles

Categorie A:

  1. Starter A1 (ben je als je 17, 18 of 19 bent en nog geen motorrijbewijs hebt): lessen vanaf 17, examen vanaf 18. Rijbewijs: motorfiets tot max. vermogen 11 kW en driewielig motorvoertuig met max. vermogen 15 kW.
  2. Doorstromer naar A2: lessen vanaf 19, examen vanaf 20 (mits 2 jaar in bezig A1)
  3. Doorstromer naar A: lessen vanaf 22, examen vanaf 22 (mits 2 jaar in bezig van A2)
  4. Doorstomer/starter: ouder dan 24 jaar en al langer dan 2 jaar in bezig van A1 moet AVB en AVD doen. (RR art. 53.4.b.1ste lid)
  5. Starter A2: lessen vanaf 20, examen vanaf 20 (1ste motorrijbewijs): Rijbewijs: Motorfiets tot 35 kW
  6. Starter A: lessen vanaf 24, examen vanaf 24 (1ste motorrijbewijs) : Rijbewijs : Motorfiets onbeperkt vermogen

(let op: iemand met een A2 rijbewijs uit het hierboven genoemde systeem moet altijd nog een AVD examen afleggen om voor het A (onbeperkt) rijbewijs in aanmerking te komen)

Categorie A met (code 80 – driewielig motorvoertuig):

Dit systeem kent twee categorieën namelijk A1 en onbeperkt.

  1. A1: Examen vanaf 18 en lessen vanaf 17 jaar met een (2-wielige) motorfiets < 11 kW
  2. Je ontvangt dan een rijbewijs A1 gelijk aan het getrapte systeem
  3. Categorie A2 kennen we niet in dit systeem, wel kun je na 2 jaar doorstromen naar A2 motor en vervolgens na 2 jaar naar A (onbeperkt) motor, kortom je valt dan terug naar het getrapte systeem zoals hierboven beschreven
  4. Start met 21 jaar, examen met (tweewielig) motorfiets van 40 kW, na 31-12-2018 met 50 kW (A onbeperkt)
  5. Je ontvangt rijbewijs A onbeperkt met code 80 en het rijbewijs A1 en A2. Je mag rijden op een motorfiets die in de categorie A2 valt of op een driewielig motorvoertuig met onbeperkt vermogen.
  6. Twee jaar na afgifte rijbewijs kun je bij jouw gemeente aanvragen code 80 te laten vervallen of als je 24 wordt vervalt het automatisch en ben je daarna in het bezit van een rijbewijs A onbeperkt.
  7. Lessen vanaf 21 jaar.

Verschil tussen de twee systemen:

In het 1ste systeem begin je op 17de met lessen en kun je op je 18de examen doen om daarna de volgende stappen op je 20ste en 22ste te maken. Dit betekent dat je op je 22ste al op een motorfiets met volvermogen mag/kan rijden. Examens op je 18de is dan theorie + AVB en AVD, vervolgens op je 20ste nog een keer AVD en op 22 nog een keer AVD.

In systeem 2 is het A1 rijbewijs gelijk aan systeem 1, dus dit zal niet veel voorkomen of een probleem zijn. Start iemand in dit systeem op zijn/haar 21ste, dan mag hij/zij op z’n vroegst op 23 jarige leeftijd op een zware motorfiets rijden. Examen op 21 is dan theorie, AVB en AVD en daarna klaar.

Aanscherping van de regels door het CBR

Het wordt op termijn lastiger om je motorrijbewijs te halen, omdat het CBR de regels verder aan zal scherpen. Start daarom nu met je rijlessen, zodat je binnenkort kunt genieten van jouw vrijheid op de motor.

Autorijles

Ben je klaar voor je eerste rijles en kun je niet wachten om je autorijbewijs te halen? Wij hebben als Rijschool ARM een hoog slagingspercentage voor rijscholen in Leiden en Leiderdorp, waardoor je bij ons aan het juiste adres bent. Je kunt tijdens je rijlessen gratis je theorie examen oefenen met de instructeur, of eerst je auto theorie examen bij het CBR behalen en je vervolgens aanmelden voor de rijlessen. We zorgen er als autorijschool voor dat je iedere autorijles een nieuwe stap kunt zetten, zodat je het autorijden zo snel mogelijk onder de knie hebt.

Voortgang tijdens de rijlessen

Uiteraard houden we je voortgang bij tijdens de rijlessen, zodat je weet waar je staat ten opzichte van het behalen van je rijbewijs. Je dient voor het rijbewijs B over een aantal verschillende vaardigheden te beschikken, waaronder de bijzondere verrichtingen. De kosten voor het rijbewijs hangen onder andere af van de snelheid waarmee je deze onder de knie krijgt, net als de zekerheid die je op de weg kunt uitstralen. Uiteraard bereiden we je optimaal voor op het rijexamen en zorgen we ervoor dat we het gemiddeld aantal rijlessen zo laag mogelijk houden. Dit zorgt ervoor dat je op jouw tempo toe kunt werken naar het autorijbewijs B en dat je altijd precies weet waar we de volgende les aan gaan werken.

Bijzondere verrichtingen tijdens het rijexamen

Tijdens de rijlessen voor je autorijbewijs hebben we onder andere aandacht voor de verschillende bijzondere verrichtingen. We kunnen deze indelen in 4 verschillende categorieën:

  • parkeeropdracht
  • omkeeropdracht
  • stopopdracht
  • hellingproef (telt niet meer mee, maar kan nog steeds gevraagd worden tijdens je rijexamen)

Omkeeropdracht

De examinator geeft tijdens het rijexamen aan dat hij de andere kant op wil rijden en laat het geheel over aan jou. Je kunt hierbij gebruik maken van het keren op de weg door middel van steken, het maken van een halve draai, of door achteruit een bocht om te draaien met gebruikmaking van een zijstraat of laadperron. De keuze is aan jou, hoe jij dit wilt en denkt uit te voeren. Maak gebruik van de oefeningen die we tijdens de rijlessen hebben uitgevoerd.

Parkeeropdracht

Hierbij kan het gaan om parkeren in een straat of op een parkeerterrein. De examinator geeft tijdens het CBR praktijkexamen opdracht de auto zo dicht mogelijk in de buurt van een bepaald punt (huisnummer of ingang supermarkt) te parkeren. Jij bepaalt zelf of je dat doet door middel van fileparkeren of parkeren in een vak en of je dit vooruit of achteruit doet. Ook mag je (en moet je soms) kiezen om links van de weg te parkeren als daar ruimte is.

Stopopdracht

Je krijgt opdracht om je voertuig zo dicht mogelijk achter een andere auto te parkeren, waarbij het wel belangrijk is dat je (zonder achteruit te rijden) in een vloeiende beweging weer weg kunt rijden. Je doet dit geheel zelfstandig, dus ook het wegrijden na de verrichting. Tijdens je rijlessen zullen we hier voldoende aandacht aan besteden.

Hellingproef

De hellingproef is geen onderdeel meer van de bijzondere verrichtingen, maar kan incidenteel wel gevraagd worden tijdens je praktijkexamen bij het CBR. Indien dit voorkomt zal je toch ook 2 andere verrichtingen moeten uitvoeren, die we uitvoerig met je oefenen tijdens de autorijlessen.

Bromfietsrijles

Wil jij je brommerrijbewijs halen? Wij helpen je het theorie examen te leren, zodat je dit met goed gevolg af kunt leggen. Je kunt zelf het theorie examen aanvragen en op die manier de eerste stap zetten richting je scooter rijbewijs.

Het theorie examen voor je scooter bestaat uit 50 vragen, verdeeld over ja/nee-vragen, multiple choice vragen en open vragen. Je dient tijdens het CBR theorie examen minimaal 44 goede antwoorden te geven, om het certificaat in handen te krijgen en te kunnen starten met de lessen voor je bromfietsrijbewijs. We zorgen er als Rijschool ARM in Leiden en Leiderdorp graag voor dat je optimaal bent voorbereid, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Praktijkexamen bromfietsrijbewijs

Naast het CBR theorie examen voor je scooterrijbewijs dien je tegenwoordig ook een praktijkexamen af te leggen. Dit examen zal ongeveer 45 minuten duren, waarvan je 25 - 30 minuten op de scooter rijdt. De examinator vanuit het CBR zal je beoordelen op je verkeersdeelneming op de openbare weg. Je rijdt op een eigen scooter, op de manier zoals we je dat tijdens de rijlessen hebben geleerd. Je kunt vanaf je 16e deelnemer aan het praktijkexamen voor je bromfiets en ook vanaf die leeftijd je theorie halen. Zorg ervoor dat je je theoriecertificaat bij je hebt tijdens de rijlessen, zodat je kunt aantonen dat je deze tijdig behaald hebt.

De juiste kleding

Het is verplicht om tijdens je bromfietspraktijkexamen gebruik te maken van een goedgekeurde bromfietshelm. Het is daarnaast verstandig om goede kleding te dragen, zoals handschoenen die je polsen bedekken en hoge schoenen of laarzen ter bescherming van je enkels. Kies voor een broek en jas die zowel je armen als je benen bedekken en houd rekening met de weersomstandigheden. Heb je deze kleding zelf (nog) niet tot je beschikking? Dan kun je de kleding zowel tijdens je rijlessen als tijdens het examen voor je scooterrijbewijs bij ons huren. We zorgen er als Rijschool ARM in Leiden en Leiderdorp immers graag voor dat je kunt rekenen op een optimale voorbereiding.

Heb je al een autorijbewijs of motorrijbewijs? Dan hoef je het rijbewijs AM niet apart te halen en mag je op basis van je bestaande rijbewijs gebruik maken van een scooter.